Poslanci MsZ chcú zrušiť tender na dodávateľa odpadového hospodárstva

13.10.2009 Prešov

Prešov 13. októbra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove dnes na mimoriadnom zasadnutí prijali uznesenie, ktorým žiadajú primátora Pavla Hagyariho, aby zrušil vyhlásenú verejnú súťaž na nadlimitnú ...
Rovnako ho požiadali, aby nevyhlasoval na uvedený predmet zákazky verejné obstarávanie bez predchádzajúceho schválenia v mestskom zastupiteľstve. Za toto uznesenie zahlasovalo jednomyseľne všetkých 30 prítomných poslancov.
Poslanci navrhli zvolať mimoriadne zasadnutie MsZ minulý týždeň s tým, že chceli diskutovať o tomto bode v prítomnosti primátora, ktorý sa na poslednom zastupiteľstve zo zdravotných dôvodov nezúčastnil. Hagyari dnes pred schválením programu osobne informoval poslancov, že nebude ani na tomto zasadnutí.
\"Zdá sa, že poslanci oboch politických táborov začínajú robiť volebnú kampaň, bol by som nerád, aby sa toto zastupiteľstvo zmenilo na politickú frašku, \" povedal pre médiá Hagyari, potom ako opustil rokovaciu sálu. V súvislosti s vypísaním tendra uviedol: \"Moje stanovisko je totožné so stanoviskom Úradu pre verejné obstarávanie a so stanoviskom hlavného kontrolóra, ktorí skonštatovali, že niekoľko rokov porušujeme zákon a de facto nám hrozí mastná pokuta. \"
Viacerí poslanci dnes uvádzali, že v rámci zefektívnenia týchto služieb, pripúšťajú aj možnosť vypísania verejnej súťaže, nepáči sa im však postup mesta. Zároveň kritizovali aj dnešnú neúčasť primátora na rokovaní.
\"My namietame to, že pán primátor bez vedomia zastupiteľstva vypísal súťaž na 10 rokov a je to vlastne skrytá privatizácia celých týchto služieb nakladania s komunálnym odpadom, a to sa nám nepáči. To sa nerieši po linke \"sám primátor\", to sa má riešiť v spolupráci so zastupiteľstvom, \" povedal pre TASR Juraj Hurný (KDH-SDKÚ-DS).
V diskusii sa viacerí poslanci zhodli na tom, že podmienky, ktoré mesto stanovilo v spomínanej verejnej súťaži, môžu splniť len dve alebo tri spoločnosti na Slovensku. Zároveň neumožňujú, aby sa do tendra zapojila mestská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a.s. , (TSMP), ktorá nakladá s odpadom na území mesta, čo môže ohroziť jej existenciu.
Z oznámenia vo vestníku vyplýva, že mesto chce s dodávateľom uzatvoriť zmluvu od 1.januára 2010 na obdobie 10 rokov, pričom celková hodnota zákazky predstavuje takmer 24,67 milióna eur (743,21 milióna Sk) bez DPH. Požaduje, aby minimálna výška obratu uchádzača v každom z uplynulých troch rokov dosiahla najmenej 11,6 milióna eur (349,46 milióna Sk). Spoločnosť musí vlastniť certifikáty, zariadenie na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu a zabezpečiť separáciu.
V prípade, že TSMP nebudú od nového roka realizovať nakladanie s odpadmi, môže dôjsť podľa riaditeľky spoločnosti Andrey Marcinkovej k prepúšťaniu. \"Priamo na tejto prevádzke pracuje 52 zamestnancov, ktorým budeme musieť vyplatiť odstupné asi 82.985 eur (2,5 milióna Sk)\" spresnila Marcinková. Dodala, že spoločnosť má podpísané niektoré kontrakty, ktoré naďalej trvajú. Napríklad na základe zmluvného vzťahu s Recyklačným fondom čerpali finančné prostriedky a zaviazali sa separovať odpad do roku 2014.
Vyjadrenia poslancov, ktorí tvrdia, že podmienky boli \"šité na mieru\" konkrétneho uchádzača prednosta MsÚ Jozef Višňovský odmieta. \"K dnešnému dňu máme osem uchádzačov a sú to firmy, ktoré nakladajú s odpadmi v iných mestách, \" konštatoval. Navýšenie platieb za odpad pre občanov Prešova, podľa neho v najbližšom období nehrozí, lebo o tom môžu v konečnom dôsledku rozhodnúť len poslanci. V prípade, že dôjde k zmene dodávateľa služieb nebudú musieť podľa prednostu vrátiť TSMP ani dotáciu z Recyklačného fondu, lebo ten vraj bez problémov môže zmluvu previesť na následnícku spoločnosť.
 

Vyberte región